IMG-LOGO

کود پلیت مرغی

کود پلیت مرغی



مصرف کودهای دامی در اراضی کشاورزی از اهمیت ويژه ای برخوردار است. اما تجزيه سريع ترکیبات آلی نیتروژن دار ساده موجود در کود حیوانی تازه موجب آزاد شدن گاز آمونیاک و انباشتگی آن در مجاورت ريشه ها شده و مسمومیت گیاه را به دنبال دارد. زيادی نمک در کود نیز ميتواند از طريق کاهش پتانسیل اسمزی و يا سمیت يون های ويژه آثار منفی بر گیاه داشته باشد. همچنین استفاده مستقیم از کود مرغی باعث مشکلات محیطی مانند تصاعد گازهای سمی، آبشويی نیترات و آلودگی آب های زيرزمیني ميشود .

يکي از راههای کاهش مشکلات ناشی از مصرف کودهای دامی تازه، تبديل آنها به کمپوست است. در تولید کمپوست، پارامترهای فیزيکی و شیمیايی از قبیل دما، رطوبت، pH،نسبت کربن به نیتروژن و تنفس میکروبی نقش کلیدی ايفا مينمايد.

کاهش ماده آلی خاک در بسیاری از مناطق کشاورزی نیمه خشک با کاهش حاصلخیزی خاک مرتبط است. اين کاهش ماده آلی خاک که با انجام فعالیت های کشاورزی در ارتباط است يکی از مهمترين تهديدهای زيست محیطی دنیا محسوب ميشود. از سويی ديگر افزايش کشاورزی منجر به مصرف بیش از اندازه کودهای شیمیايی شده است که در نوع خود يک دلیل مهم برای آلودگی محسوب ميشود؛ بنابراين ضروری است که راه مناسب مديريت تولید پیدا شود و مقدار استفاده از کودهای شیمیايی کاهش پیدا کند تا کیفیت خاک افزايش يابد.

برای دستیابی به اين اهداف،استفاده از کودهای آلی به عنوان يک راهبرد پايدار پیشنهادشده است. استفاده از کودهای حیوانی به عنوان يک اصلاح کننده طبیعي خاک در طول سالهای اخیر افزايش يافته است. اين کودها دارای مقدار زيادی عناصر غذايي هستند و با به کارگیری آنها در زمینهای کشاورزی ميتوان حاصلخیزی خاک را افزايش داد. ضمن اين که اين دسته از کودها بر خالف بسیاری از کودهای شیمیايی ماندگاری بیشتری در خاک دارند و گاهي حتي 2 تا 3 سال ميتوانند تاثیرگذار باشند. با اين حال عدم مديريت صحیح اين منبع آلی غنی ميتواند به مشکلات جدی زيست محیطی مانند افزايش هدر روی مواد مغذی از طريق آبشويی، فرسايش و رواناب از مزارع کشاورزی منجر شود.

استفاده بیش از نیاز کودهای دامی منجر به آلودگی هوا و آبهای زيرزمینی ميشود. فراوانی ترکیبات آلی نیتروژن دار ساده در کود حیوانی تازه، بسیار مشکل ساز است. تجزيه سريع اين مواد موجب آزاد شدن گاز آمونیاک و انباشتگی آن در مجاورت ريشه ها شده و مسمومیت گیاه را به دنبال دارد. زيادی نمک در کود نیز ميتواند از طريق ايجاد پتانسیل اسمزی و يا مسمومیت مستقیم گیاه آثار منفی داشته باشد. همچنین استفاده مستقیم از کود مرغي باعث مشکلات محیطی مانند تصاعد گازهای سمی، آبشويی نیترات و آلودگی آبهای زيرزمینی ميشود. يکی از روشهای کاهش مشکلات مرتبط با مصرف کودهای مرغی، تبديل آنها به کمپوست است. با توجه به تمايل افزوده استفاده از کمپوست کودهای حیوانی در کشاورزی طي سالهای اخیر و اهمیت روش تولید کمپوست در کیفیت و ارزش غذايی آن و احتمال ايجاد مشکلات زيست محیطی در صورت عدم مديريت و استفاده صحیح از اين منبع با ارزش غذايی برای گیاهان، انجام مطالعات بیشتر پیرامون اين موضوع ضروری به نظر ميرسد.

در سالهای اخیر، کشاورزی با استفاده از کودهای آلی مورد توجه ويژه ای قرار گرفته است و فرآورده های کودی طبیعی جايگزين کودهای صنعتی و شیمیايی شده است. کودهای حیوانی، کمپوست ها، بقايای گیاهی شامل اندامهای هوايی و اندامهای زير زمینی از منابع مهم در بخش کشاورزی محسوب ميشوند.امروزه پسماندهای آلي به دلیل دارا بودن مقادير قابل توجه عناصر غذايی و نیز ماده آلی، به طور گسترده ای به عنوان کود در زمینهای کشاورزی مورد استفاده قرار ميگیرند. مديريت و استفاده از پسماندهای آلی صنعتی، کشاورزی و شهری در زمینهای کشاورزی ضمن کاهش خطرات زيست محیطی، افزايش بهره وری آنها را در پی دارد استفاده از ضايعات آلی جامد مانند کود حیوانی، رايج برای حفظ ماده آلی خاک است. اين ضايعات غنی از نیتروژن هستند و ازنظر کشاورزی ارزش زيادی دارند که متابولیسم های میکروبی و آنزيم های خاک را تحريک ميکنند.

تحت شرايط کنترل شده فرآيند کمپوست شدن در دو مرحله انجام ميشود:

    الف) مرحله فعال(مرحله اول)
    ب) مرحله رکود (مرحله دوم)

نیتروژن %3.5
فسفر %2.5
پتاس %3.0
کلسیم %5.0
گوگرد %1.0
آهن 2000 - 3000 ppm
روی 500 - 700 ppm
مس 200 ppm
منگنز 400 ppm
PH 7
شکل pallet 6 m
بو متوسط
ماده آلی %55
ماده خشک %80
رطوبت %12
محصولات کشاورزی 1000 - 1500 kg/m2
محصولات باغی 1000 - 2500 kg/m2
درختان 3 - 5 kg/m2